Hengitysterveys

Kirjoittaja: Hengitysliitto ry

Motto: ”Tavoitteena tasapainoinen elämä” 

Hengitysterveys on hengityselimistön terveyttä ja toimintakykyä. Toisaalta siihen sisältyy mahdollisten hengityssairauksien varhainen toteaminen ja todettujen sairauksien hyvä hoito. Yleisesti terveyttä edistävät elintavat, kuten liikunta, terveellinen ravinto ja tupakoimattomuus edistävät ja ylläpitävät myös hengitysterveyttä. Ympäristö ja hengitysilma vaikuttavat osaltaan hengitysterveyteen.

Hengitysterveydestä huolehditaan parhaiten:  

  • syömällä monipuolisesti ja terveellisesti
  • liikkumalla säännöllisesti
  • hoitamalla omat, todetut sairaudet
  • huolehtimalla muusta terveydestä: käsien pesu lämpimällä vedellä ja saippualla
  • lopettamalla tupakointi
  • välttämällä yhdistelmää ylipaino ja alkoholi

 

Liikunta on kaiken a ja o 

”Liikunta on kaiken a ja o, sillä se vahvistaa luustoa ja lihaksia, tehostaa hengitystä, sydämen toimintaa ja verenkiertoa sekä koko kehon hapensaantia.”

Pieni määrä liikuntaa kerrallaan, mutta useasti toistettuna on parempi ja pysyvämpi keino ylläpitää kuntoa, kuin kertaluonteinen kova harjoitus. Liikunta virkistää sekä fyysisesti että henkisesti. Liikunnasta hengityssairas saa lisää elämänlaatua ja hyvinvointia.

 

Hoida itseäsi 

Kun hengityssairauteen on määrätty lääkitys, on sitä noudatettava ohjeen mukaisesti, jotta sillä olisi tehoa. Jos oireita ilmenee edelleen, on mentävä lääkäriin. Lääkärin mielipidettä kannattaa lisäksi kysyä kausi-influenssarokotuksien ja keuhkokuumerokotteen ottamisesta. On syytä muistaa, että hyvä käsihygienia on erityisen tärkeää. Käsien pesuun riittää lämmin vesi ja saippua.

 

Hengästyminen ja hengenahdistus

Jokainen meistä puuskuttaa, kun joutuu ponnistelemaan hieman kovemmin. Normaalia hengästymistä ei siis pidä pelätä. Hengenahdistuksesta on kyse silloin, kun pienikin ponnistus tuntuu raskaalta tai levossa ollessakin hengästyttää.

Talvella kylmä ilma saattaa aiheuttaa joillekin ylimääräistä rasitusta, joten kovilla pakkasilmoilla on syytä välttää ulkoilua. Tarvittaessa hengitystä voi ulkoillessa suojata erilaisilla hengitysilman lämmittimillä, joita esimerkiksi urheiluvälineliikkeet myyvät. Hengitysteihin flunssan yhteydessä tai muuten kertyvän liman irtoamista voi tehostaa puhalluspullon avulla, mikä helpottaa hengitystä. Ohje pep-puhalluksiin löytyy Hengitysliiton keuhkoahtaumataudin omahoito-oppaasta.

Erilaisiin hengityksen oireiluihin löytyy yleensä syy ja niistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.