Sydänterveys ja ravitsemus

Kirjoittaja: Helsingin sydänpiiri ry

Motto: ”Sydänterveyttä läpi elämän”

Terveelliset ruoka- ja liikuntatottumukset lisäävät terveitä elinvuosia ja tuovat parhaimmillaan iloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Teemme päivittäin ruokaan ja liikuntaan liittyviä valintoja. Valitsemme syötävää tietämyksen, mieltymysten ja tottumusten mukaan. Terveelliset elintavat koostuvat arkisista pienistä päätöksistä. Sydänmerkki kertoo ravitsemuksellisesti laadukkaasta ruuasta ja paremmista valinnoista. 

Terveellinen ruoka on monipuolista ja vähäsuolaista perusruokaa, jossa rasvan ja hiilihydraattien laatuun on kiinnitetty huomiota:

  • lisää kasviksia joka aterialle
  • aloita suolan määrän vähentäminen leivästä ja pääruuasta.
  • rasvan laatu on kunnossa, jos käytät ruuan valmistuksessa kasviöljyä, leivän päällä margariinia, syöt kalaa 2-3 kertaa viikossa ja valitset muut elintarvikkeet vähärasvaisina.
  • syö reilusti kuituja, mutta vähennä sokeria.

Ikäihmisen kannattaa huolehtia myös riittävästä proteiinin ja D-vitamiinin saannista. Hyviä proteiinien lähteitä ovat liha, kala, maito ja maitovalmisteet sekä kananmunat. Kasviksista vilja ja palkokasvit, kuten herneet ja pavut, ovat parhaita proteiinin lähteitä. 60 vuotta täyttäneille suositellaan D-vitamiinilisää purkista, 20 mikrogrammaa päivässä, joka päivä ympäri vuoden. Lautasmalli ja säännöllinen ateriarytmi auttavat terveellisen ruokavalion koostamisessa. 

Itämeren ruokavalio on vastine perinteiselle, tutkimuksissa terveelliseksi osoitetulle Välimeren ruokavaliolle. Samanlaiseen täysipainoiseen kokonaisuuteen päästään suosimalla omaan ruokaperinteeseemme kuuluvia raaka-aineita kuten kotimaisia kasviksia ja marjoja, ruista, rypsiöljyä ja kalaa. Terveellinen kokonaisuus syntyy tutuista raaka-aineista terveellisesti, turvallisesti ja ympäristöä säästäen hyödyntämällä uusittuja suomalaisia ravitsemussuosituksia. 

Tule mukaan sydänyhdistykseen! Sydänyhdistyksissä on tarjolla monenlaista toimintaa. Voit esimerkiksi osallistua liikuntaryhmiin, harrastekerhoihin ja retkille; sydänyhdistykset tarjoavat tiedon lisäksi iloista yhdessäoloa.

Tiesitkö muuten, että voit helpolla ranneotteella suojella sydämesi ja aivojesi terveyttä? Kaksi sormea ranteelle aamuin illoin on halpa henkivakuutus, erityisesti yli 60-vuotiaille. Pulssia tunnustelemalla voi tunnistaa eteisvärinän, joka voi pahimmillaan johtaa aivoinfarktiin. Aivoliitto ja Sydänliitto kampanjoivat sen puolesta, että yhä useampi osaisi epäillä eteisvärinää ja hakeutuisi ajoissa hoitoon. Liittojen Tunne Pulssisi -kampanja on osa Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton Yksi elämä -hankkeita, joita rahoittaa RAY.